fredag den 14. august 2009

Opskrifter - Hvordan skriver man dem?

I begyndelsen af sommeren kom jeg forbi denne flotte samling af en keramikers udstillede værker.

Selv om fortolkningen af et hus eller en samling af huse er meget summarisk, så slog det mig, at mange opskrifter også beskrives på summarisk form. - inklusiv mine egne.

Det forudsættes altså, at for at forstå en opskrift, så er der hos læseren en vis viden tilstede.

Med andre ord, man skal nok som opskriftsgiver tænke på, hvem man skriver til.

Det tænker jeg nu på.

onsdag den 12. august 2009

Tanyas favorit - En himmelsk mundfuld fra Himerland

En læser af bloggen har sendt mig opskriften på hans kones favorit kryddersnaps.
Det er altid spændende at læse andres opskrifter. Bag opskriften kan man ane, hvilken indfaldsvinkel til en god kryddersnaps, de har gode stunder med.

Opskrift
Solbær og blåbær blendes og fyldes på flaske (half and half) - flasken fyldes 1/2 med "frugtmosen" - overhældes med vodka - lukkes tæt og står et lyst sted med masser af sol i ca. 3 uger.
Efter 3. uge filtreres snapsen og hældes på rengjort flaske/flasker og tilsættes 2-3 nelliker pr. flaske.
Den filtrerede frugtmos iblandes hundenes tørkost - OK, de bliver "lidt bløde i knæene".

Den måde at lave en kryddersnaps er ny og anderledes for mig. Det er nu spændende at få viden, hvad andre har af gode oplevelser med fremstilling af kryddersnapse. Muligheden for at lære nyt er til stede. Denne mulighed sætter jeg stor pris på.
Tanyas opskrift indgår i første række i mine opskrifter på en god kryddersnaps.


Stikord: akvavit, bjesk, brændevin, brændevinsbotaniker, Himmerland, kryddersnaps, opskrift, snaps

Skiftedag

Af og til er det lønsomt at foretage et skifte af mange forskellige grunde. Sådan er det også med mine forsøg på at skrive om emner, jeg er optaget af

I et års tid har jeg på en anden blog skrevet om fornøjelsen ved at fremstille kryddersnapse. Bloggen har været nem at gå til og gratis. To gode fordele, når man som jeg ikke er særlig IT-kyndig eller er velbeslået. På det seneste har det her knebet med en tilstrækkelig driftsstabilitet. Det er jo ikke så godt, når man gerne vil sende nogle ord ud i det elektroniske univers. Endvidere er jeg også godt træt af for mange reklamer på mine sider.

Her er da udgangspunktet fra nu af at bruge Blogger.com som basis for mine betragtninger om fornøjelsen ved at fremstille kryddersnaps. Jeg har godt nok oprette bloggen i 2007, blot for at fornemme, hvad bloggen byder på

Jeg vælger at starte med et design, som ikke er helt perfekt i stedet for at vente til den helt perfekte situation. Forbedringer her må komme hen af vejen.

tirsdag den 11. august 2009

Fornem forsendelse fra Fanø

Fornem forsendelse fra Fanø
Indlæg skrevet af Uffe Haulund lørdag d. 4. juli kl. 00:19

For nylig holdet en tidligere kollega ferie på Fanø. Hun og jeg havde i stille stunder udvekslet erfaringer om fremstilling af kryddersnapse. I samtalernes løb har jeg hævdet, at revlingesnaps er en af de bedste kryddersnapse, man kan fremstille af dansk materiale.

Det glæder derfor meget at mærke, at hun i sin ferie på Fanø også gav sig tid til at plukke en stor portion revling til mig.

Sendingen er allerede sat på vodka. I starten af oktober prøvesmages essensen – efter 3 måneders tid -. De rå bær i denne sending har en stor sødme, som jeg ikke finder i bær fra min lokale mose.

Derfor forventer jeg, at revlingesnaps fra Fanø i år bliver noget særligt. Det forhøjer jo også fornøjelsen at tænke på, at en anden ynder af kryddersnaps har glædet mig med sendingen fra Fanø

Opskrift
Skyl bærrene. Lad dem tørre en dags tid for at sikre, at tægen, ”æ swotbærmand” er væk. Tægen kan også lide bærrenes sødme. Tægens tilstedeværelse kan give anledning til meget mavebesvær. Dæk herefter bærrene med vodka. Trækketid 3 – 4 måneder. Tilpas essensen efter egen smag.
Stikord: akvavit, bjesk, brændevin, brændevinsbotaniker, Fanø, kryddersnaps, opskrift, snaps